EIS, aplicația Android de alerte pentru cutremur a INFP (Institutul Național pentru Fizica Pământului)

INFP alertă cutremur Vrancea

Vânătorii de cutremur au un nou instrument: aplicația EIS (care cred că vine de la Earthquake Information Service) pentru Android, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Get it on Google Play

De fapt sunt mai multe instrumente:

Dacă cineva își imaginează că vreunul dintre aceste instrumente îl poate avertiza cu suficient de mult timp înainte de producerea unui cutremur, se înșeală amarnic. După cum vă spuneam și în celălalt articol despre eforturile INFP de a comunica în timp real date despre cutremurele produse și/sau resimțite în România, nimeni nu poate prezice, la ora actuală, cutremure. Astfel, nu puteți primi avertizări despre cutremure viitoare, însă este destul de important, dacă știți ce să faceți cu această informație, că puteți primi avertizări despre cutremure care s-au produs deja, însă a căror undă de șoc nu a ajuns încă în zona în care vă aflați. Ca să fiu mai clar, gândiți-vă că un cutremur se propagă cam ca și valurile produse de o piatră pe care o aruncați în apă, iar obiectele care se află mai aproape sunt primele atinse de aceste valuri. Cu alte cuvinte, dacă locuiți în Vrancea, Brașov, Covasna, Buzău și alte județe din apropierea zonei seismice Vrancea, nu are sens să vă instalați aplicația; bolovanul a mișcat deja pământul de sub voi când veți fi primit alerta pe mobil/laptop sau SMS-ul. Însă, dacă locuiți în București, Constanța, Cluj, Botoșani, Republica Moldova sau Ucraina, are sens să vă instalați aplicația, deoarece, în cazul producerii unui cutremur major, este destul de probabil să vă rămână 20 sau chiar 30 de secunde până la sosirea undei seismice, timp suficient să vă băgați sub o masă mai rezistentă, o grindă sau tocul ușii.

Aceasta ar fi varianta mult prea optimistă. Varianta realistă și deloc pesimistă o vom vedea în cele ce urmează pentru fiecare instrument în parte.

Pentru ca Aplicația EIS pentru Android să vă avertizeze cu privire la un cutremur care s-a produs în apropiere și care este posibil să fie resimțit și în zona în care locuiți, trebuie să aveți mereu conectat la internet telefonul inteligent cu Android. Pe lângă aceasta, cel puțin această versiune a aplicației, pe care am instalat-o la data scrierii articolului, nu permite setarea unui sunet de notificare la alegere, având doar opțiunea de a primi notificare audio utilizând sunetul standard pentru notificări pe care l-ai ales. Că primești alertă de cutremur sau lui @vasilem24 îi place o poză pe care ai publicat-o pe Instagram, sunetul de notificare este același. Chiar și cu telefonul mereu conectat la internet, dacă aveți activată vreo aplicație sau funcție a telefonului mobil care are drept scop reducerea consumului bateriei și limitarea folosirii resurselor de RAM și procesor ale telefonului prin închiderea anumitor aplicații pe care nu le folosiți și care consumă aparent degeaba energie, aplicația EIS nu vă va alerta despre producerea unui cutremur. Pentru a fi alertați de cutremur trebuie să treceți, în prealabil, aplicația pe lista albă a aplicațiilor ale căror procese softul sau funcționalitatea de optimizare a utilizării resurselor nu le optimizează.

Extensia pentru Google Chrome și interfața web de alertare în caz de cutremur le analizăm împreună, deoarece au nevoie de aceleași mijloace pentru a putea fi eficiente: un calculator cu acces la internet. Pentru extensie trebuie să instalăm Google Chrome, pentru interfața web putem folosi orice browser de internet. Vreau să văd și eu persoana care stă toată ziua cu ochii în ecranului calculatorului; ar fi cam singura pentru care au fost create aceste două instrumente de alertare.

SMS-urile sunt cea mai cea invenție în privința alertelor de cutremur. Au avantajul că nu trebuie să ai telefonul conectat la internet și nici nu trebuie să fie un telefon inteligent pentru a le putea primi și citi. Un alt avantaj este acela că telefoanele sunt mobile, ceea ce înseamnă că un număr mare de persoane vor putea primi alerta de cutremur în timp real și în locul în care se află. Însă numărul mare de SMS-uri va face ca orice cutremur să se transforme într-un Revelion; știți voi, momentul acela din an în care cu greu poți suna pe cineva, iar SMS-urile ajung, uneori, și la câteva zile după ce le-ai trimis. Dacă mai luăm în considerare și care este rețeaua pe care se pot primi aceste notificări (Telekom) avem un tablou cât se poate de complet al unui instrument inutilizabil pentru prevenirea pierderilor de vieți omenești în urma unui cutremur puternic în România.

octombrie 16th, 2016 de