Dacă nu ai ce vota, nu merge la vot

Votează PLM

Când vrei să faci o omletă, mergi la Profi sau la Carrefour-ul de cartier și, dacă nu mai sunt ouă de găină, cumperi icre? De ce nu?! Tot ouă sunt și acelea. Cine știe, poate iese o omletuță, dacă le spargi. Dacă nu faci asta, de ce ai vota ceea ce nu îți trebuie?! Pentru că așa ți-a spus vânzătorul?

Nu ești deloc convins că ar trebui să votezi pe cine vei vota, însă mergi la vot împins de la spate de ideea că o mare majoritate de tâmpiți pot da orașul, județul sau țara pe mâna unor hoți? Ce te face să crezi că majoritatea aceea nu este formată din indivizi care votează ca tine, fără convingere, fără a cunoaște bine candidatul sau candidații, pur și simplu de frică să nu iasă altcineva?

Consideri că este o obligație să mergi la vot? Că „de aia au murit oameni în decembrie 1989”, iunie 1990 etc.? O altă tâmpenie pe care ți-au vârât-o în cap oameni care, culmea, îți spun, de obicei, și pe cine să votezi (sau să nu votezi). Da, au murit ca să fie liberi. Cum ei nu au mai apucat, te poți bucura tu de libertatea câștigată de ei. Însă libertatea presupune și responsabilitate. Ți-ai da mașina personală unui individ în care nu ai încredere? Dacă nu, de ce ai face asta cu un oraș întreg, un județ întreg sau o țară întreagă? Dacă da, poți închide această fereastră și poți uita adresa blogului.

Te numeri printre aceia care cred că nu ai dreptul să ceri socoteală unui ales sau altul dacă nu ai participat la vot? Sper că ai colecționat toate abțibildurile pe spatele Cărții de Identitate și o arăți înainte de a intra în orice discuție despre politică și politicieni, altfel nu te ridici la „înălțimea” așteptărilor tale. O altă tâmpenie inventată pentru a le închide gura celor incomozi. Dreptul de a le cere socoteală aleșilor este baza democrației, este un drept pe care îl ai din naștere și nu îți poate fi îngrădit de nimeni și de nimic, spre deosebire de dreptul de a alege sau de a fi ales, care pot fi restrânse sau pierdute. Fie că mergi, fie că nu mergi la vot, le poți cere socoteală tuturor celor care își bat joc de banii noștri, tuturor celor care ne insultă inteligența proferând minciună după minciună, tuturor celor care, sub aparența corectitudinii personale, stau cocoțați pe grămezi de limbrici politici.

Mă bazez pe responsabilitatea ta. De asta nu îți cer să votezi cu un candidat sau altul. Îți cer doar să fii responsabil. Votează doar persoanele în care ai încredere, nu pe cele care te-au dus cu vorbe mieroase și apoi te-au abandonat în drum, te-au speriat că iese candidatul Bau-Bau și ne mănâncă pe toți, ți-au zis că trăiești într-un oraș/județ/stat de căcat, cu oameni de căcat, și că doar ei sunt frumoși. Într-un fel sau altul, orașul, județul, țara, vor avea aleșii pe care și-i merită. Într-un fel sau altul, și tu vei contribui la asta, fie că mergi la vot, fie că nu mergi. Dacă ai găsit omul în care să ai încredere este foarte bine. Pot avea și eu încredere în el? Întreb acest lucru pentru că, de data asta, vei vota și pentru mine.

iunie 4th, 2016 de