Țara înapoi

România

M-am încrezut crezând că țara voastră, ceea moștenită de la buna și bunul, cu voi o duceți, în inima voastră, în ființa voastră, cu voi, oriunde, mereu. Mă gândeam că voi, ca și mine, oriunde mergeți, vă simțiți împinși înainte de tot rodul cel bun al neamului nostru. M-am încrezut că ați ști unde îi locul neamului vostru între neamurile de pe ceriul cel sfânt al istoriei lumii.

Dar voi, cerșirăți la Poartă și Porți, așteptarăți la garduri și garde, trecurăți Dunări și Dunăre, incapabili de a cunoaște tăria care vă împinge înainte și vă cheamă, pururea, înapoi. Dacă după atâtea vremuri și vremi mai suntem aici, suntem pentru ca după atâtea vremuri și vremi să închegăm în juru-ne tot cheagul, tot neamul cel neasuprit și neocupat.

Dacă mai suntem astăzi aici, suntem pentru a rămâne, iar nu pentru a ne urni închinătorii la răsărit, apus, miazănoapte sau miazăzi.

Dar ce țară v-ați lua înapoi, câtă vreme nu o cunoașteți? Cum v-ați lua Iașii, Chișinăul, Cernăuții, Ismailul, Clujul, Timișoara, Brașovul etc., înapoi, câtă vreme despre așa așezări primarul vostru, prefectul, președintele de consiliu județean, deputatul, senatorul, președintele vostru nu v-au vorbit. Au vorbit numai despre ceea ce voiau ca să știți.

V-au purtat cu botnița pe uliță, însă țara voastră, și a noastră, îi cu mult mai mare decât ați putea înțelege și v-au putut momi. Țara noastră îi oriunde îs oameni ca și noi. Țara noastră nu are margini, cum fără de margini suntem; țara noastră îi fără de zăgaz, cum fără de zăgaz suntem; țara noastră îi.

martie 28th, 2016 de