Manea penală: Marius Babanu și arăboaica sa minoră

Moto:
„Și totuși, se învârte și dă din buric!”
(Ali Leo Barosanu)

Nu am crezut niciodată că voi scrie despre manele pe acest blog, cu atât mai puțin despre o manea care are titlul „Arăboaica mea” și este cântată de un anume Marius Babanu. Însă am fost tras de mânecă pe Twitter și nu am putut rezista obișnuinței de a fi altfel. Cu toate acestea, nu vă așteptați la o analiză pe text a manelei cu pricina și nici la prea multă indignare îndreptată asupra unui grup etnic.

Ba chiar nu am prea multe de spus despre manea, decât faptul, extrem de grav, că o persoană minoră este exploatată într-un material cu vădită tentă sexuală:

O autosesizare a Direcției pentru Protecția Copilului ar fi mai mult decât necesară.

Însă am lucruri mult mai grele de spus despre modul în care ignorăm constant problemele sociale dintr-o comunitate pe care am închis-o cu mintea într-un ghetou din curtea noastră și pe care o biciuim de fiecare dată când vecinii se plâng că muzica se aude prea tare sau că le-a dispărut vreo găină. Ne-am obișnuit să închidem ochii la ceea ce se întâmplă, cei mai mulți dintre noi cu gândul că, până apucăm să deschidem ochii, am și exportat problema în Franța, Italia sau Anglia.

Are rost să întreb câți dintre cei care dau cu parul au dat vreodată o mână de ajutor? Are sens să mai întreb câți, dintre cei care sunt astăzi, pe bună dreptate, scandalizați de exploatarea unei minore într-un videoclip cu vădită tentă sexuală, și-au speriat copiii cu celebrele fraze „Vine țiganul și te ia!” sau „Te dau la țigani!”?

Nu aștept nimic de la guverne înhăitate cu conducătorii tribali ai acestei comunități. Nici unii, nici alții nu doresc emanciparea comunității, ci doar exploatarea ei pentru a obține beneficii maxime, electorale, financiare sau de altă natură. Însă am pretenții mai mari de la noi.

august 4th, 2015 de