Cinci greșeli de evitat la Untold Festival 2016

Untold Festival Cluj

Dacă Untold Festival nu se va înscrie în deja celebra tradiție clujeană a festivalurilor cu o singură ediție și va mai avea loc și în 2016, după prima ediție din 2015, ar fi câteva lucruri care ar trebui îmbunătățite pentru o derulare mai bună a festivalului atât pentru clujeni cât și pentru cei veniți din altă parte la Untold:

  1. Ar fi bine dacă Untold Festival 2016 nu s-ar derula într-un Cluj aflat sub asediul buldozerelor. Adevărul este că ar fi bine ca orașul Cluj să nu se mai afle niciodată sub asediul buldozerelor simultan pe mai multe artere importante dintr-un oraș cu o circulație și așa sufocată de dezvoltarea orașului în etape succesive fără adaptarea succesivă a principalelor artere ale Clujului la noile volume de trafic. Este cu atât mai greu de înțeles, știindu-se dinainte la ce dată se va derula Untold Festival, cum de nu a fost nici măcar un cap limpede în Primăria Cluj-Napoca pentru a-și da seama că nu se prea potrivește Untold cu buldozerele, trecând peste faptul deja amintit că prea multe buldozere și Clujul nu ar mai trebui nicicând să se mai întâlnească în același loc și în același timp.
  2. Ar fi bine dacă Primăria Cluj-Napoca ar avea o participare la profit egală procentual cu participarea financiară la realizarea festivalului Untold, participare la care să fie cuantificată și punerea la dispoziție a spațiului public pentru o activitate care are drept scop obținerea de profit. Altfel, folosirea banului public și punerea la dispoziție a spațiului public (cu îngrădirea accesului la acesta al celor care nu participă la festival), fără participarea la profit, este cel puțin o escrocare sentimentală a contribuabilului clujean, dacă nu cumva o faptă de natură penală. Poate a venit vremea ca oameni precum domnul Tișe, de la care mă așteptam la mai mult, date fiind pretențiile sale trecute de viitor guvernator de Cluj, să înțeleagă că nu suntem toți contribuabilii clujeni proprietari de hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, taxiuri etc., astfel încât să ne încânte explicațiile sale venite în apărarea nașului său propriu și personal.
  3. Ar fi bine dacă organizatorii Untold Festival 2016 ar impune o limită minimă de vârstă pentru a evita ca niște copii de cinci sau șase ani să facă slalom printre persoane aflate cel puțin în stare de ebrietate. Da, știu, ar trebui să ne bazăm pe părinți și pe capacitatea acestora de a discerne ce este bine și ce este rău pentru copiii lor, însă se pare că nu este suficient.
  4. Nu ar fi rău dacă organizatorii Untold Festival 2016, iar aici nu mă refer doar la Primăria Cluj-Napoca, ar găsi o cale de a-i despăgubi pe cei care locuiesc în apropierea Cluj Arena pentru nopțile de „distracție” forțată.
  5. Ar fi bine dacă Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj ar reduce numărul de invitații acordate politic la evenimente precum Untold Festival, astfel încât să fie maximizat profitul și să crească și suma care îi revine administrației publice locale prin participarea la profit.

Poate că ar mai fi multe de spus despre Untold Festival 2015 și multe greșeli de evitat la Untold Festival 2016, însă, cu siguranță, un primar mai bun decât Emil Boc va ști cum să facă în așa fel încât un eveniment cultural necesar în Cluj-Napoca să și aducă beneficii întregii comunități locale. Să nu uităm că înainte de Untold Festival 2016 vom avea alegeri locale și în Cluj-Napoca.

august 11th, 2015 de