Alegeri locale generale în Republica Moldova

Republica Moldova

Astăzi, 28 iunie 2015, se desfășoară în Republica Moldova al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale din data de 14 iunie 2015.

Rezultatele din primul tur arată o Moldovă profund divizată. O Moldovă divizată între cei aproximativ 50% dintre cetățeni care au ales să voteze și cei 50% care au ales să nu voteze sau nu au putut să voteze. O Moldovă divizată între aproape jumătate dintre cei 898 de primari aleși din primul tur de scrutin și cei 457 de primari care vor fi aleși în al doilea tur de scrutin.

Ruptura cea mai profundă se vede la Chișinău, acolo unde Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) și Zinaida Greceanîi (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova) se înfruntă de pe poziții aproape egale în al doilea tur de scrutin. Dorin Chirtoacă a obținut în primul tur de scrutin 111.075 de voturi (37,52%) pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău, iar Zinaida Greceanîi 105.644 de voturi (35,68%).

Nimic nou în politica basarabeană. Aceeași continuă balansare între Est și Vest care ar putea fi tranșată doar de apariția unei forțe politice cu adevărat progresiste care să aibă curajul de a afirma și implementa singurul proiect politic care poate scoate Republica Moldova din mocirla istoriei: Unirea cu România, în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Primul pas a fost făcut, zeci de primari unioniști câștigând alegerile din primul tur de scrutin, iar alte zeci participând la al doilea tur de scrutin, cu șanse reale de câștig. Întâmplător sau nu, acest al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale din Republica Moldova vine exact la 75 de ani de la anexarea Basarabiei, Bucovinei și ținutului Herța de către Uniunea Sovietică, în 28 iunie 1940.

iunie 28th, 2015 de