Portretul lui Dorin și al altor grei

Dorin Cocoș

Moto: „Artă pentru rată!” (Văru’ Victor)

Dacă ar fi să te iei după atitudinea unora care şi-au cam prins năsucul obraznic în cursa de şobolani a istoriei, ai putea crede că pe ei nimic nu îi poate atinge. Siguranța lor și aparenta stăpânire de sine par să se bazeze pe un pact faustic încheiat cu dumnezei de mucava ai vremurilor.

Deși nicio companie de asigurări nu i-ar asigura în condiții normale, ei cred orbește în asigurările date de unii că nu li se va întâmpla nimic. Ați auzit de „metoda accidentului”? Ei bine, asta e „metoda asigurării împotriva oricărui accident”. Te sună unul şi îți spune:

Ai avut vreodată un accident? Nu ți-a plăcut, nu? Oricum, ai avut noroc că nu a fost atât de grav și că mai putem sta astăzi de vorbă. Dar dacă data viitoare nu mai ai noroc? Știm noi pe cineva care cunoaște pe altcineva foarte important care îți poate garanta că nu ți se va întâmpla nimic. Nici măcar nu plătești polița de asigurare din buzunarul tău, ba din contra: noi îți dăm banii, iar tu ne dai înapoi o parte din ei. Evident, după cum îți poți da lesne seama, avem nevoie și noi de garanții, motiv pentru care te asociezi civil cu un om în care noi avem foarte mare încredere.”

Nu, nu este doar cazul trioului Dorin Cocoș – Elena Udrea – Traian Băsescu. Mai uitați-vă și pe la alte asocieri civile similare de prin politica românească. Oricum, „asigurații” cu pricina pot răsufla, deocamdată, ușurați: alți asigurați, mai vechi, sunt de atât de multă vreme în loc luminat și cu verdeață, încât s-a și uitat că au trăit.

februarie 26th, 2015 de