Victor Ponta, de la ofițer acoperit al SIE, la președinte în Securistan?

Ofițer acoperit

Nu prea mai miră pe multă lume faptul că Victor Ponta a fost ofițer sub acoperire al unui serviciu de informații, Serviciul de Informații Externe (SIE). Să fim sinceri, a fost prima persoană la care ne-am gândit cei mai mulți dintre noi atunci când Traian Băsescu a făcut afirmația că în cursa prezidențială se află înscris și un fost ofițer sub acoperire al unui serviciu secret, iar asta din cel puțin două motive: 1. dacă nu era unul dintre primii doi candidați cu șanse, dezvăluirea nu ar fi avut niciun sens; 2. ascensiunea mult prea rapidă a lui Victor Ponta, pusă în contrast cu lipsa de calitate profesională și morală, nu putea să fie explicată decât prin apartenența lui la o astfel de structură informativă.

Rămân însă câteva întrebări la care nu prea cred să ne dea cineva un răspuns credibil, însă pe care este normal să ni le punem dacă vrem să înțelegem cu adevărat ceea ce s-a întâmplat sub ochii noștri.

Este Victor Ponta singurul fost sau actual ofițer acoperit înscris în cursa prezidențială? Răspunsul cel mai aproape de adevăr este, cu siguranță, nu. Ceea ce face ca acest efort aparent de a separa apele între controlul civil al statului și presiunea serviciilor de informații să nu fie altceva decât un avantaj oferit unuia (sau unora) dintre servicii prin sacrificarea pionului SIE.

De când știe Traian Băsescu despre faptul că Victor Ponta a fost ofițer sub acoperire în perioada 1997-2001? Cel târziu de la a doua nominalizare a lui Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru. Schimbarea a fost mult prea bruscă până și pentru cameleonul Traian Băsescu: de la afirmația că nu îl va mai desemna pe Victor Ponta premier, până la numirea acestuia pentru funcția respectivă. Chiar și pactul de coabitare semnat între cei doi sau atitudinea servilă a lui Victor Ponta față de Traian Băsescu – în privat – se explică prin deținerea de către Traian Băsescu a acestei informații dezvăluite abia acum, privind apartenența lui Victor Ponta, în trecut, la un serviciu de informații.

Au serviciile de informații din România aceleași politici de recrutare și acțiune ca și înainte de 1989? Tot mai multe semne recente ne fac să tragem concluzia că da. Sunt preferate, în continuare, persoane cu legături de familie slabe sau inexistente, al căror instinct de animale (politice și nu doar) nu a fost anihilat printr-o educație prea temeinică, sau persoane cu pedigri securist, care au supt de la servicii prin laptele matern.

Întrebările vor rămâne, caravana electorală va trece și vom vedea, în cele din urmă, dacă și cui i-au fost de folos aceste dezvăluiri. În privința lui Victor Ponta, cred că nu este acesta cel mai rău lucru care se poate dezvălui despre el. Ar fi total neprofesionist pentru serviciile de informații din România să elibereze un om de sub singurul secret cu care îl puteau controla să mai semneze într-un fel sau altul, să aibă grijă să fie alocat un buget mai mare pentru serviciile secrete, de exemplu.

octombrie 14th, 2014 de