Mercato politic: PSD vrea să liberalizeze traseismul politic

PSD

Liviu Dragnea a afirmat recent dorința PSD-ului și a coaliției de guvernare de a da liber traseismului politic, vrând parcă să dea o mână de ajutor fostului său șef de guvern, Emil Boc, care se dorește a fi atât cu fundul în PDL, cât și cu sufletul în PMP.

Da, despre administrația publică locală este vorba, întrucât la nivelul administrației publice centrale traseismul politic este deja o constantă a guvernării, iar asta dacă ar fi să amintim doar de UNPR, o asociație profesională a traseiștilor politici prin excelență.

Dacă visul de aur al domnului Dragnea ar fi să se realizeze – ceea ce este foarte probabil, dată fiind presiunea exercitată de componenta traseistă a coaliției de guvernare – aleșii locali ar avea la dispoziție două săptămâni pentru a se decide din ce partid doresc să facă parte.

Evident, o astfel de modificare a regulilor în timpul jocului nu are nicio legătură cu presiunea constantă exercitată de administrația publică centrală asupra administrației publice locale, presiune care se vede și în alocarea discreționară a fondurilor sau accesul cu dedicație la proiecte de dezvoltare.

Liberalizarea traseismului politic al aleșilor locali nu are legătură nici cu apropiatele alegeri prezidențiale din care domnul Liviu Dragnea speră să iasă prim-ministru în urma accederii actualului premier, Victor Ponta, la prima funcție în stat, aceea de președinte.

Vă reamintesc faptul că, potrivit legislației în vigoare, un primar sau un consilier local nu pot să treacă la alt partid politic de la partidul sub sigla căruia au fost aleși. Această prevedere, menită să limiteze fenomenul traseismului politic la nivelul administrației publice locale, a creat tot felul de monstruozități politice cum ar fi aceea în care domnul Emil Boc, primar PDL al Municipiului Cluj-Napoca, îi face ochi politici dulci în public doamnei Elena Udrea, candidată a PMP la funcția de președinte al României.

Dar, surpriză, după cum poate ați observat în cele spuse mai sus: perioada de transferuri este de doar două săptămâni, după care lucrurile vor reintra în normalul fariseismului țintit de legislator:

  • „Ioane, ești membru PSD/UNPR/PC?”
  • „Îs, dară că!”
  • „No, apăi dară ia pune tu mâna și fă campanie pentru coconu’ Victoraș, dacă vrei să mai pupi ceva de la centru!”
  • „Păi nu zâceați că dacă trec la PSD/UNPR/PC…”
  • „Nu, loază, aia o fost numa’ ca să putem sta de vorbă și să te trecem pe lista de așteptare!”
august 23rd, 2014 de