„Proiectul Iohannis” readus în prim-plan prin numirea lui Klaus Iohannis ca Ministru de Interne și Vicepremier în Guvernul României

Klaus Iohannis

Remanierea guvernamentală despre care se vorbea de ceva vreme s-a produs și a adus surprize, zic eu, plăcute, cum ar fi numirea lui Klaus Iohannis, primar al Municipiului Sibiu, în funcția de Ministru de Interne și Vicepremier în Guvernul României.

Venirea lui Klaus Iohannis în Guvern pare surprinzătoare, dacă stăm să analizăm declarațiile lui anterioare prin care părea să excludă, cel puțin pentru moment, plecarea lui de la Primăria Sibiu pentru o funcție de ministru în Guvernul României. Tocmai de aceea, trebuie să înțelegem această intrare în guvern ca un prim pas către altceva, iar acel altceva NU ar putea fi:

  • Candidatura la alegerile europarlamentare, pentru că, oricât ar fi de călduț un loc la Bruxelles, nu îl văd pe Klaus Iohannis stând departe de acțiunea politică, iar acțiunea politică importantă pentru România este aici, în țară, chiar dacă am fi meritat niște europarlamentari mai buni la momentul scandalului internațional artificial creat de PDL cu prilejul referendumului pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu.
  • Accederea în funcția de prim-ministru, întrucât configurația politică actuală a Parlamentului României nu permite un prim-ministru de la alt partid decât PSD.

Însă poate fi vorba despre:

  • Organizarea impecabilă a alegerilor europarlamentare, fiind mai mult decât probabilă contestarea lor de către opoziție, atât de către PDL, aflat într-o continuă agonie de la căderea Guvernului Boc, cât și de către PMP, insuficient dezvoltat, în ciuda căpușării doctrinare a PDL.
  • Revenirea PNL la guvernare, după o perioadă care a fost destul de dificilă pentru partid în urma atacurilor mediatice orchestrate de către instituții de presă controlate de PSD și în care mai mulți miniștri PNL au fost schimbați sau și-au dat demisia. Klaus Iohannis este, din extrem de multe puncte de vedere, cu zece clase peste Victor Ponta și poate oricând să îl pună la punct din interiorul guvernului.
  • Candidatura la alegerile prezidențiale din 2014, în eventualitatea ruperii USL, cu condiția ca această rupere și apariția unui candidat al PSD să pună în pericol accederea lui Crin Antonescu în turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. PNL este un partid cu o suficientă experiență a guvernării pentru a avea cel puțin un plan B, dacă nu cumva și un plan C etc.
  • Accederea în funcția de prim-ministru, după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, în eventualitatea ruperii USL înaintea acestor alegeri, cu condiția ca această rupere a USL să nu pericliteze accederea lui Crin Antonescu în turul doi al alegerilor prezidențiale, iar Crin Antonescu să câștige alegerile prezidențiale.

Oricare ar fi proiectul politic pentru care Klaus Iohannis a decis să renunțe la funcția de primar al Municipiului Sibiu pentru a face parte din Guvernul României, cu siguranță unul important, ca ardelean, nu pot decât să fiu sigur că vom da Bucureștilor un om politic cu mult peste Emil Boc.

februarie 7th, 2014 de