Istoria povestită cocalarilor: Nuțu Marsiliezu și Mica Șmenuire

Moto:
„Hai să batem palma, frate,
Toți băjeții lați în spate!”
(Coca Laru)

Când credeai că s-a spus și s-a scris cam tot ce se putea spune și scrie despre Mica Unire, Televiziunea Română (TVR) dă pe canalul TVR 1, în ziua în care am sărbătorit Mica Unire, un așa-zis documentar intitulat „România de Alexandru Ioan Cuza”, în care Nuțu Marsiliezu’, pe numele lui de scenă Ioan T. Morar, le povestește cocalarilor cam cum fu treaba cu Cuza ăsta.

Deși clipul de prezentare promitea multe:

„documentarul” este cu totul și cu totul altceva decât ceea ce pare, un format de succes pentru o oră de maximă audiență pe Mynele TV. Aștept să apară online și „documentarul” integral ca să înțelegeți despre ce e vorba, întrucât trebuie să recunosc faptul că nu am capacitatea intelectuală necesară pentru a repovesti istoria povestită cocalarilor.

Până atunci, nu pot decât să sper că acest „documentar” nu a fost realizat cu bani publici, ba chiar să plusez nădăjduind că realizatorii momentului istorico-umoristic au plătit cu vârf și îndesat pentru ca această producție media de o calitate științifică îndoielnică să fie difuzată pe postul național de televiziune.

Poate ar fi bine ca televiziunea publică să nu neglijeze rolul pe care îl are în educația informală difuzând producții care țin de registrul perlelor de la examenul de bacalaureat.

ianuarie 27th, 2014 de