Roșia Montană și ultima zvârcolire a balaurului Roșia Montană Gold Corporation

Roșia Montană

Spiritele sunt din ce în ce mai încinse pe subiectul Roșia Montană, nu atât de partea contestatarilor proiectului imaginat de Gabriel Resources și care se dorea a fi pus în practică prin Roșia Montană Gold Corporation, cât mai degrabă de partea acestora din urmă și a celor plătiți de ei pentru promovarea proiectului de exploatare minieră cu cianuri.

Nu trebuie să fii cine știe ce expert în economie pentru a înțelege sursa disperării celor de la Gabriel Resources: acțiunile Gabriel Resources (GBU) s-au prăbușit și își continuă căderea liberă pe bursa canadiană, pierzând doar în acest an (până la momentul publicării acestui articol) 72,46% din valoarea lor. Graficul cu evoluția cotației bursiere a acțiunilor Gabriel Resources este mai mult decât grăitor:

RMGC: Gabriel Resources shares

(Evoluția cotațiilor Gabriel Resources Ltd. Sursa: http://www.gabrielresources.com/site/shareprice.aspx )

Acest grafic arată și ce viitor are, în perspectiva acționarilor și a investitorilor pe bursă, proiectul de exploatare minieră cu cianuri de la Roșia Montană: NICIUNUL. Iar asta în ciuda fondurilor colosale pompate de Roșia Montană Gold Corporation în lobby (să nu uităm că în România multe manifestări ale lobby-ului sunt asimilate de legislație traficului de influență) și în publicitate. De altfel, dacă vă uitați cu atenție la spațiile publicitare de pe această pagină și de pe alte pagini din site, este foarte posibil să vedeți reclamă în favoarea proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roșia Montană.

Nu consider că mai este necesar să îmi precizez poziția față de acest proiect. Am făcut-o de fiecare dată când am avut ocazia și sub toate formele, inclusiv manifestând în stradă pentru ca acest proiect să nu fie realizat în forma concepută de Roșia Montană Gold Corporation și anume distrugând natura și lăsând în urmă o bombă cu ceas ecologică. Nu sunt un ecologist radical, însă militez pentru o economie socială și ecologică de piață, iar dacă interesele pe termen mediu și lung, sociale și de mediu, nu pot fi protejate de un proiect economic (oricare ar fi acesta), ba dimpotrivă, nu văd nicio rațiune pentru ca acel proiect să se deruleze.

Pe plan politic, țin să salut decizia grupurilor parlamentare ale PNL de respingere a proiectului de lege privind Roșia Montană și consider că este necesar ca toate partidele să își clarifice poziția cu privire la acest proiect. De asemenea, ar fi util ca votul pe acest proiect de lege să fie un vot la vedere, pentru a putea să știm fiecare dintre noi cine ne reprezintă interesele și cine nu. Nu avem noi banii pe care îi are Roșia Montană Gold Corporation de la Gabriel Resources, dar avem fiecare dintre noi un vot și decidem, imperial, cine iese singur din arena politicii și cine este târât afară.

septembrie 11th, 2013 de