Știrile de la ora 5, varianta comunistă

Știrile de la ora 5

Nu, PRO TV nu a inventat roata. Gustul publicului larg pentru violenţă, sânge şi infracţiune a fost exploatat până şi pe vremea comunismului. Este adevărat, publicul larg nu avea acces la informaţii, acestea circulând într-un cerc restrâns şi profesional: angajaţii Ministerului de Interne. La fel de adevărat este că violenţa nu se lăsa văzută la nivelul imaginilor, ci la nivelul activităţilor infracţionale  descrise. Poate aţi ghicit deja, varianta comunistă pentru știrile de la ora 5 se numea „Pentru Patrie”, revista Ministerului de Interne, apărută în 1949 şi publicată şi în zilele noastre.

Ia să dăm un mic exemplu de articol demn de știrile de la ora 5:

Știrile de la ora 5

Știrile de la ora 5, varianta comunistă

Transcriere:

Aviz amatorilor! Florea Eugen şi Rotaru Silvestru şi Nastasie Costache, abia liberaţi din penitenciar, au fost surprinşi de către plutonierul Gheorghe Lupu, de la Poliţia Municipiului Suceava, împreună cu doi luptători din gărzile patriotice, în timp ce părăseau restaurantul „Suceava”, de unde furaseră bunuri în valoare de 40.000 de lei. În fotografie: cei trei infractori, împreună cu „prada lor”.

Articolul apare în al doilea număr al revistei „Pentru Patrie” de după revoluţie, iar singurele diferenţe între acesta şi cele ce apăreau înainte de 1990 sunt ponderea (numărul cu pricina are extrem de multe articole despre „Revoluţie”) şi schimbarea denumirii Miliţiei în Poliţie (aceeaşi Mărie).

mai 31st, 2011 de